skip to Main Content

See the Pen Ocean current by Thibaud Goiffon (@Gthibaud) on CodePen.light

Leer een kind het woord "vogel"
en het zal nooit meer een vogel zien


Voor wie denkt dat code saai is… Kijk wat er gebeurt in ‘tekening’ als je er met je aanwijzer overheen beweegt (werkt alleen met een muis, op touchscreens minder). Magie, vind ik dit. Het is een vak apart: ‘user interface’ — de interactie tussen mens en machine. Je staat er meestal niet zo bij stil.

Een citaat uit het begin van het script dat deze dans regelt (disclaimer: ik schrijf zelf niet dit soort code):

let cursor = new Vector(W / 2, H / 1.2);

function mousemove(event) {
  cursor.x = event.pageX - canvas.offsetLeft;
  cursor.y = event.pageY - canvas.offsetTop;
}

// World variables
let gravity = new Vector(0, -0.3);

let color = ["#fa812a", "#d6570a", "#a13a0e"];
// Hair class

class Point {
  constructor(x, y) {
    this.position = new Vector(x, y);
    this.old_position = new Vector(x, y);
    this.pinned = false;
  }
}

Dit is een klein stukje javascript, het begin van de code die de bewegingen in de tekening definieert. Met javascript wordt, zonder dat je dat in de gaten hebt, heel veel achter de schermen van websites en apps geregeld. Bijvoorbeeld een winkelmandje vullen in een webshop. Of het afspelen van een filmpje. Of het wegklikken van een scherm. Interactie met de gebruiker dus: user interface.

Websites ontwerpen en bouwen is geweldig om te doen. UI (user interface) en UX (user experience) zijn een boeiend vakgebied. Ik hoop in 2019 2020 een boel nog meer over interactie te gaan leren. En dat ik over een jaar precies kan uitleggen wat hier nou eigenlijk staat. En dat ik de ervaring van magie niet verlies.

Met dank aan / grâce à Thibaud Goiffon voor het delen van hun poezie. Om het af te leren nog ééntje. Deze reageert ook mooi bij touchscreens als je ergens in het zwarte venster tikt.

See the Pen Energy by ida m (@idaz10) on CodePen.

Back To Top